• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Karabük

Valilikler

T.C. Eflani Kaymakamlığı
T.C. Eflani Kaymakamlığı
T.C. Eflani Kaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Kaymakamlık Birimleri İlçe Protokol Listesi Tarihçe Mevzuat İmza Yetkileri Yönergesi Kurumsal Kimlik
  • EFLANİ
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular Kolluk Gözetim Komisyonu
  • İLETİŞİM
°C
10
Ağustos2022
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
    • İlçe Protokol Listesi
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • Mevzuat
    • İmza Yetkileri Yönergesi
    • Kurumsal Kimlik
      • Kaymakamlık Görselleri
      • Kaymakamlık Logosu
  • EFLANİ
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Orman İşletme Şefliği
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Halk Kütüphanesi
      • İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
      • Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
    • Kolluk Gözetim Komisyonu
  • İLETİŞİM

Eflani Mutfağı

İlçemiz çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir, Eflani’nin en ünlü yemeği hindi veya tavuk eti suyuna banılarak yapılan Bandırma’dır.
Eflani’nin diğer meşhur yemekleri; Pörüşke, Malak, Gözleme (Özellikle Mantar Gözlemesi ve Çökelek,Et Gözlemesi), Mıklama, Mantar çapacı, Miyana helvası, Aşure, Uğmaç (un) çorbası, Göçü ( kır) çorbası, Ispıt dolması, Gara Mancar (kara pancar) dolmasıdır.
Hamur işleri Mutfağı Çok Geniştir; Köy (yufka) ekmeği, hamurlu ekmeği, mısır çizlemesi, su çizlemesi, göbüt, gözleme, Gülembe (gül pembe), lokum. bunlar arasında sayılabilir. Tatlılar: Çullama, Sarığı Burma, Uğut, Miyana Helvası…
Kiren (kızılcık) şerbeti, Pestil, Elma pekmezi, Guşburan (kuşburnu) marmelatı ise başlıca içecek ve kahvaltılıklardır.

En Meşhur Yöresel Yemeğimiz Bandırmadan Başlayalım; Eskiden Sabah Saatlerinde Yenen, Şu an da İse Soğuk Kış Akşamlarının Ziyafet Yemeği… Bu Yemek Her Zaman Yapılmaz, Önemli Misafir Geldiğinde veya Önemli Günlerde Yapılır, Eskiden Harman (ırgatlık) bitiminde “dikenlik” Adıyla da Yapılmaktaydı.

Kışın, bandırma canı çekenler birbirlerine “ mesleri yağlayalım” diye takılırlar. Eskiden kadını erkeği ayaklarına mes giyerdi. Bandırma elle yenir ve elde kalan yağ el yıkanmadan önce yumuşak tutuyor diye mes’e sürülür.

Kaz bandırmasının kır yıllık derdi depreştirdiği söylenir. Yani kişide bilinmeyen bir hastalık varsa ortaya çıkarır derler.

https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Kullanım ve Gizlilik
Candaroğulları Mah.Hükümet Cad.Hükümet Konağı 78300 Eflani/KARABÜK
03704612015